Vragen en opmerkingen


Wat is er mis met een degelijke herenfiets?

Niets, maar de mountainbike is naast een vervoersmiddel ook een instrument bij aanhoudingen, zelfverdediging etc. Tevens kan de mountainbike door zijn brede banden gemakkelijker opereren in parken en groenstroken. De vele versnellingen zorgen er voor dat ook een parkeergarage, van meerdere verdiepingen, geen probleem is. De vering zorgt dat stoepranden, trappen en andere obstakels gemakkelijk te nemen zijn.

Waar zit de sirene?

De fietsen in Nederland zijn niet uitgerust met sirenes. De Politie mountainbike is ook geen voorrangsvoertuig. Door zijn kleine breedte en wendbaarheid kan er bijna overal gereden worden. Men is vaak al gepasseerd voordat de burger het door heeft. Alleen bij grote mensen massa's kan er minder snel gereden worden. De dienstfluit brengt dan uitkomst. Ook zijn er diverse Teams die met een blauwe waarschuwingslamp rijden. De wetgeving in Nederland staat het toe dat de politie voor de uitvoering van haar taak de regels van de Wegenverkeerswet overtreedt. De agent blijft natuurlijk altijd wel verantwoordelijk voor de veiligheid van de overige weggebruikers. De bikers van Gent beschikken wel over een zwaailicht en sirene.

 

Lachen ze je niet uit... met die fiets en in zo’n pak ?

De ervaring leert dat de Burger juist erg enthousiast reageert.
Zeker bij slecht weer spreekt men regelmatig zijn waardering uit.
De mountainbike surveillance is het vlees geworden “blauw” op straat.

Hoe neem je nu je arrestant mee?

Inderdaad, een arrestant kan niet achterop. Maar dit probleem komt ook voor bij de Honden Brigade, de Politie te paard en bij de surveillance te voet. Er is altijd wel een surveillance wagen te vinden om de arrestant naar een politie Bureau over te brengen.

Waarom een cursus mountainbike surveillance, Iedereen kan toch fietsen?

De basis cursus is meer dan alleen maar leren fietsen. Het rijden op een mountainbike is iets anders dan een "gewone"fiets. Er wordt ook veel aandacht geschonken aan het voorkomen van blessure. En natuurlijk het veilig werken in druk verkeer. Bovendien wordt geleerd hoe de mountainbike te gebruiken bij aanhoudingen, ongevallen, zoekacties, grootschalig optreden en nog veel meer.

Is het een speciaal team?

In Nederland kent men alleen in Amsterdam een speciale Bike Team.
Het is dus beter om te spreken van mountainbike surveillance. Voorbeeld, er zijn twee surveillanten per dienstverband die zijn uitgerust en opgeleid voor de mountainbike surveillance. Deze werken zoveel mogelijk op de fiets. Voor een evenement kan gekozen worden meer bikers in te zetten.

Jong geleerd, oud gedaan?

 

Waarom mag de mountainbike surveillance over een voetgangersgebied rijden ?

De aan de politie opgedragen taken worden evenwel niet alleen uitgevoerd met voorrangsvoertuigen, maar ook met andere voertuigen, te voet, te paard en op de FIETS. In voorkomende gevallen kan het tijdens de uitvoering van de taken noodzakelijk zijn dat de bepalingen van het RVV 1990 moet worden afgeweken.
Omdat het ondoenlijk is om elke denkbare situatie te omschrijven en weer te geven in de nieuwe politie-vrijstelling, is gekozen voor een algehele vrijstelling van de bepaling van het RVV 1990.
Deze vrijheid die aan de politie wordt gegeven om de verkeersregels, onder omstandigheden, te mogen negeren, in aanzienlijke mate wordt ingeperkt door Artikel 5 van de Wegenverkeerswet 1994, wat zegt dat men andere verkeersdeelnemers niet in gevaar mag brengen.

Hoe word ik een Politie biker ??

Dit is een specialistische functie wat betekend dat je eerst de opleiding van Agent moet hebben afgerond en hier enige jaren werkervaring in moet hebben.
Dan zou je intern kunnen doorstromen naar een biker functie. Het is van te voren niet bekend welke vacatures er op dit moment voor bikers open staan.
De opleiding tot agent duurt 3 jaar in totaal en daarnaast vragen ze nog een paar jaar werkervaring.

Interesse om bij de Politie te werken?
Kijk op Werken bij de Politie

 

 

Meer vragen mail Bikepatrol.nl


Contactgegevens .:. Copyrights

Werken in de mountainbike surveillance is simpel. Het enige wat nodig is..........is Training, Beheersing, Wijsheid, Vasthoudendheid, Mensenkennis, Conditie, Discipline, Uitstraling, Durf, Ervaring, Wetskennis, Doorzettingsvermogen en BIKEPATROL.NL