Teams België


De fietsbrigades van België

“Fietsende politie-inspecteurs brengen een niet te miskennen meerwaarde in het stadsbeeld.
Hun interventies zijn snel en doeltreffend.”


Politie Gent “ de Draken “

Al in maart 1998 ging de Politie van Gent surveilleren op de mountainbike in het autoluwe centrum.
De fietsende agenten horen bij de verkeerspolitie.

Politie Antwerpen “Orida”

Fiets Brigade “ORIDA”
Het in 2001 opgerichte Orida is een echt bike Team omdat men alleen op de mountainbike surveilleert.

 

Het fietsteam van de Antwerpse politie bestaat uit vierentwintig manschappen.
Anders dan de fietsende agenten in Gent worden die van Antwerpen ingeschakeld in het gewone patrouille rijden.
Dat loopt zo goed dat andere korpsen bij hen komen leren.
Zo volgden twee agenten van het korps Brussel-West (Molenbeek, Jette, Sint-Agatha-Berchem en Ganshoren) de opleiding. Dat is niet verwonderlijk, want het Antwerpse zogenaamde Orida-fietsteam is goed. Aanvankelijk werden ze opgeleid in Nederland, maar tegenwoordig doen ze dat zelf.

Een van de mooiste wapenfeiten van leden van Orida is de aanhouding van een gangsterauto in december 2001. Een auto vol gangsters trachtte aan achtervolgende politiewagens te ontsnappen door de snelweg te verlaten en het drukke verkeer van Antwerpen op te zoeken. De achtervolgers reden zich inderdaad klem. Juist op het moment dat de gangsters dachten dat ze de politie kwijt waren reden ook deze zich vast in het drukke verkeer. Opdat moment sloegen leden van Orida toe en slaagden er in, niet gehinderd door het overige verkeer, de gangsterauto te naderen en over te gaan tot aanhouding.

 

Orida heeft een mooie site welke is te vinden op Fietsbrigade ORIDA


De Lokale Politie Oostende "De Foxen"

De Lokale Politie Oostende heeft 8 aangepaste politiefietsen aangekocht.
Niet minder dan 16 inspecteurs zullen instaan voor een dagelijkse aanwezigheid in het straatbeeld van Oostende.
Aalst, De Adelaars
Ook in Aalst gaan de agenten in stadscentrum en in de bossen en velden van de deelgemeenten fietsen op patrouille met mountainbikes.
De fietsbrigade is samengesteld uit 15 gemotiveerde, sportieve agenten.

Politiezone vlas Kortrijk, Kuurne, Lendelede

Opgericht in het najaar 2003 is de fietsbrigade op korte tijd uitgegroeid tot een onmisbaar middel om als politiedienst zichtbaar aanwezig en aanspreekbaar te zijn in de stadskern. De meeste leden van de fietsbrigade, momenteel 36, behoren tot de dienst Permanentie.
Alhoewel de surveillance hun hoofdbezigheid blijft, handelt de fietsbrigade toch zo'n 10 percent van de interventies af.

De fietsbrigade rijdt met city-bikes, uitgerust met een sirene en een blauw knipperlicht. Dit is geen overbodige luxe daar het team zich heel dikwijls met spoed verplaatst doorheen de winkel-wandelstraten van het Kortrijks centrum. Daar de fietsbrigade ook 's winters paraat blijft beschikken de leden ook over een opvallende winteroutfit (windstopper en regenjekker).

Middelkerke

Sinds begin juni 2000 patrouilleren er elke dag twee agenten van de bewakings- en interventieploeg met hun mountainbike in de badplaatsen. Ze verschijnen vooral op plaatsen die met een voertuig moeilijk bereikbaar zijn: zeedijk, strand, duinen, campings, stadsparken, ondergrondse en bovengrondse parkings, … .
Ze zien er bepaald fotogeniek uit, met hun korte broek, polo, valhelm en zonnebril. Verder zijn ze uitgerust met een dienstwapen, handboeien, uitschuifbare (!) matrak, gsm, notaboek, parkeerbiljetten, sleutels van de slagbomen op de wandeldijk en een jas om het verkeer te regelen.

Maasland 'de Bokkerijders'

Opgericht juni 2002 met de klassieke doelstelling ter verbetering van het contact met de burger en ... als hefboom om meer medewerkers met de fiets op straat te krijgen. In een schitterende omgeving van Maasvallei en bos, rondtoerend in de twee steden Maaseik en Dilsen-Stokken, zijn beide verwachtingen ingelost!

Fietsbrigade "de Bokkerijders"

 

De fietsbrigade Hasselt, Zonhoven en Diepenbeek ( HAZODI )

In juni 2002 ging de HAZODI-fietsbrigade van start. Deze kleine, maar
dynamische eenheid op mountain bikes telt 2 leden die uitgerust zijn met
een opvallende outfit om hun aanwezigheid in het straatbeeld extra te
benadrukken. Dit team wordt ingeschakeld voor de ondersteuning van de
wijkdienst, maar vooral voor fietspatrouilles op specifieke locaties die
anders moeilijk bereikbaar zijn in Hasselt, Zonhoven en Diepenbeek. Grote
pluspunten zijn de aanspreekbaarheid van de politie op de fiets en de
hogere aanvaarding door jongeren. Bovendien hebben deze
politie-inspecteurs een voorbeeldfunctie voor jonge weggebruikers, en
hebben ze oog voor de problemen waar zwakke weggebruikers mee
geconfronteerd worden.

Lokale Politie Brasschaat “SION”

 

Begin oktober 2003 werd er door de korpsleiding meegedeeld dat zij een fietsteam wilden oprichten. Een fietsteam kon de lokale politie van Brasschaat vele mogelijkheden bieden. Brasschaat is een groene oase ten noorden van Antwerpen. De gemeente telt enkele parken, diverse speelterreinen in de verschillende wijken en een zeer drukke hoofdweg.

Vooral dankzij de inzet, gedrevenheid en motivatie van de teamleden zelf en de verantwoordelijken werd het fietsteam een reëel feit. Het fietsteam bestaat uit 10 leden en 4 fietsen.

Voor het eerste optreden van het fietsteam werd een heel toepasselijke manifestatie uitgekozen nl. de Superman triatlon van Brasschaat op 27 juni 2004. Het startsein was gegeven en de hele zomer van 2004 konden de inwoners van Brasschaat wennen aan dit nieuwe gegeven in het straatbeeld. Aan de uitdrukkingen “meer blauw op straat” en “aanspreekbaarheid” werd door het fietsteam extra kleur gegeven.

Het fietsteam wou een naam die gemakkelijk en herkenbaar zou zijn zowel naar de bevolking als naar de collega’s toe. Uiteindelijk viel de keuze op SION. Sion verwijst naar de orde der tempeliers (SION = de waarheid beschermen door de eeuwen heen). Ooit heeft er een Sionklooster in Brasschaat gestaan, doch momenteel is er enkel nog een straatnaam welke hiernaar verwijst.

Fietsbrigade Mechelen

Het biketeam van Mechelen is een drietal jaar geleden opgericht. Het is begonnen met een team van 8 inspecteurs.
De bikers werden maar weinig ingezet en het nut van de bikers ging wat verloren.
Sedert augustus 2005 is er echter een grote verandering gebeurd. Er worden nu elke dag twee ploegen ingezet. Een vroege en een late ploeg.
De ploegen vormen een aanvulling op de interventieploegen met de wagen. De Mechelse bikers doen patrouilles in de binnenstad en probleemwijken.

Tijdens de zomermaanden wordt er ook nazicht gedaan in de recreatiegebieden, zoals de Nekker.
Ook op het gebied van verkeer dragen ze hun ons steentje bij.
Sinds de doorstart in augustus zijn er al mooie resultaten gehaald, zoals heterdaad fietsdiefstallen en heterdaad woninginbrekers.
Het team zal uitgebreid worden tot 12 personen waarbij iedereen zijn eigen fiets zal hebben.

 

Fietsbrigade Aalst "het Adelaarteam"

Sedert 2003 is er in zone Aalst het Adelaarteam opgericht. De zone Aalst is gelegen in Oost-Vlaanderen. Het team bestaat uit dertien bikers die hun dienst fietsbrigade afwisselen met interventiediensten (op voertuig). Het hele korps bestaat uit een 250 agenten waarvan dus 13 bikers.
Van de dertien zijn er 11 mannelijke collega's en twee vrouwelijke.

In de eerste twee jaar werd er wat wantrouwig gedaan vanuit de korpsleiding tegenover de Adelaars. Nu men merkt dat de Adelaars heel wat werk verzetten en multi-functioneel kunnen worden ingezet, slaat de houding om. Ook van de niet-fietsende collega's krijgen we nu het volle respect.

De zone Aalst heeft een 90000 inwoners en heeft naast de stad Aalst nog 8 deelgemeenten.

De fietsbrigade is uitgerust met mtb's van het merk Flanders uitgerust met een Shimano-LX-groep.
Onze kledij is dezelfde als die van onze collega's uit Gent (Draken) en Antwerpen.

Het klikt zodanig goed binnen het fietsteam dat we met 6 collega's deze zomer naar Santiago De Compostella zijn gefietst. Ze deden de 2088 km lange tocht op 13 dagen. Een ongelooflijk avontuur! Zo leerden ze elkaar eens op een andere wijze kennen en werken sedertdien nog beter samen.

Fietsbrigade AMOW “de Duvels”

De Politiezone AMOW wat staat voor Asse, Merchtem, Opwijk en Wemmel. Op 8 mei 2006 zijn wij de fietsbrigade van AMOW trotse eigenaars geworden van hun nieuwe dienstfietsen. Het fietsteam staat 10 manschappen sterk waaronder 8 mannen en 2 vrouwen. Deze staan in om het veiligheidsgevoel binnen de zone te versterken. Dagelijks patrouilleren "de Duvels" langs de straten van de zone welke in 5 delen is verdeeld.
Winter er zomer, weer en wind niets is te koud of te warm het fietsteam van de zone AMOW staat altijd klaar voor de burger.

De Duvels

 

Fietsbrigade BiHoRi

In 2005 startte de politiezone Bilzen-Hoeselt-Riemst met een eigen fietsteam. De fietsende agenten hebben hun nut al bewezen. Hun
zichtbaarheid, aanspreekbaarheid en wendbaarheid zijn hun grootste troeven.
De tienkoppige fietsploeg, waaronder twee vrouwen, zijn een ideaal middel om de aanspreekbaarheid tussen de burgers en de politie te bevorderen.
En verder blijkt ook dat het veiligheidsgevoel dankzij de duidelijk zichtbare en herkenbare fietsagenten fors is gestegen. Het spontane contact geeft hen
de kans sneller voeling te krijgen met bepaalde probleemzones.
Het bike team patrouilleert vooral op speelpleinen, jaagpaden en in recreatiegebieden, verspreid over de ganse zone.
Verder worden ze ook ingeschakeld om stoeten en manifestaties te begeleiden of om verkeersovertredingen vast te stellen.
De fietsagenten volgden allen een opleiding waarin de specifieke technieken en vaardigheden van een fietspatrouille aan bod komen.
Die opleiding is grensoverschrijdend. Sommige leden trokken zelfs naar Heerlen om de kneepjes te leren."

Verder zijn er fietsbrigades in:
Ronse,
Rhode en Schelde,
Maasmechelen,
Etterbeek,
Knokke,
Halle,
Verviers

Heeft u informatie over Fietsbrigades in Belgie...........info@bikepatrol.nl

 


Contactgegevens .:. Copyrights

Werken in de mountainbike surveillance is simpel. Het enige wat nodig is..........is Training, Beheersing, Wijsheid, Vasthoudendheid, Mensenkennis, Conditie, Discipline, Uitstraling, Durf, Ervaring, Wetskennis, Doorzettingsvermogen en BIKEPATROL.NL