Stappen plan Hulpverlening bike team

 

De “ Hulpverlening ” mountainbike surveillance.

Introductie
De interesse voor de mountainbike bij hulpverlening diensten is sterk aan het groeien. In navolging op de Politie gaan hulpverlening organisaties de voordelen zien van de mountainbike als vervoersmiddel. Kosten efficiëntie en mobiliteit van de mountainbike verkleinen het gat tussen de voet surveillance en de ambulance, en een lagere reactietijd die het verschil kan maken tussen leven en dood. Zeker in gebieden met beperkte toegankelijkheid zoals bij publieke evenementen.
Ervaring leert dat publiek eerder een biker aanspreekt dan verpleegkundige een ambulance. Bovendien kunnen deze bikers al hun zintuigen gebruiken om, mogelijke, patiënten te lokaliseren.

Stap 1
Voordat er mountainbikes en uitrusting wordt aangeschaft moet eerst een belangrijke vraag worden beantwoord.
Wat worden de taken van jouw biketeam?

Hier zijn wat mogelijkheden voor een surveillance;
· op grote evenementen;
· in natuurgebieden;
· in recreatiegebieden;
· bij sport evenementen;
· kermis en pretparken;
· dagelijkse surveillance in bebouwde gebieden zoals toeristische trekpleisters;
· op bedrijfsterreinen;
· universiteiten en of hoge scholen;
· bij ongevallen en rampen;
· op vliegvelden en stations;

 

Dit alles is mogelijk voor eenvoudige BHV/EHBO teams tot zeer uitgebreide ambulance mountainbike teams.
In dit document worden al deze mogelijkheden aangeduid als bike team.

Stap 2 Uitrusting
De taak het doel van het bike team bepalen de benodigde uitrusting. Het blijft belangrijk om te herinneren dat de mountainbikes worden voortbewogen door spierkracht. En er dus een beperking voor medische uitrusting.
Naast de taak is de uitrusting ook afhankelijk van de medische capaciteiten en bevoegdheden van de biker.
Deze kan variëren van een zeer eenvoudige EHBO tas tot een volledige uitrusting die niet zou misstaan in een ambulance.

Stap 3 Tassen
Na het vaststellen van de taak en de medische uitrusting van het team is de volgende stap het vaststellen hoe deze uitrusting vervoerd moet worden. De meeste medische bike teams gebruiken een bagagedrager en tas systeem.
In de afgelopen jaar hebben diverse leveranciers speciale tassen ontwikkeld. Deze tassen helpen de medische uitrusting overzichtelijk te blijven en te beschermen tegen weersomstandigheden en kleine schokken.
Ook een heuptassen of een aanhangwagen zoals de BOBtrailer behoren tot de mogelijkheden. Het dragen van een rugzak is af te raden omdat deze het zwaartepunt van de biker verhogen.

Stap 4 De mountainbike
Ook bij de fiets is het belangrijk te kijken naar de taak en de omstandigheden.
Dan kan er een lijst van medische specifieke eisen worden samengesteld waaraan de fiets moet voldoen.
Denk bv aan;
· robuust en geschikt voor het vervoeren van gewicht;
· degelijke opbouw van fiets;
· goede service leverancier ;
· uitstraling van een medische dienst fiets ( bv een gele mountainbike voorzien van de aanduiding ambulance / EHBO;
· inzetbaarheid ( zijn de gebruikte onderdelen van de fiets op korte termijn voorradig)
· is de fiets ook volgend jaar te koop zodat de uniformiteit gewaarborgd blijft;
· bestand tegen de typische stads obstakels (stoepranden, trappetjes etc. )
· of juist bestand tegen zand en modder.
· voorzien van retorreflecterende strepen en verlichting;

De keuze op de Nederlandse en Belgische fietsmarkt is enorm. Laat daarom de taakspecifieke eisen zeer zwaar wegen.
Vindt de juiste mix tussen prijs en kwaliteit. Wij adviseren U gebruik te maken van ervaringen bij bestaande teams.


Stap 5 De Kleding
Door moderne stoffen als Coolmax en GoreTex kunnen bikers droog en comfortabel hun werk blijven uitvoeren. Om de veiligheid te vergroten kan er gekozen worden voor opvallende reflecterende kleuren met retro reflecterende banden voor bij duisternis. Ook de herkenbaarheid belangrijk. Het moet voor omstanders duidelijk met wie ze van doen hebben.

 

”Er bestaat geen slecht weer, er bestaat alleen slechte kleding”.

 

Helm
Het dragen van een helm is een vereiste. Een goede helm kan ernstig hoofdletsel voorkomen. Dit geeft een bike team een professionele uitstraling.

Oogbescherming
Bescherm de ogen tegen UV stralen, stof, vuil en lichaamsvloeistoffen.

Holsters en vesten
Veel Medische teams in het buitenland maken gebruik van instrumenten holsters of vesten. Dit scheelt tijd bij het pakken van kleinere hulpmiddelen zoals latex handschoenen, beademingskapje, pen etc.

Tip!. Pas op. Alles wat op of aan het lichaam wordt gedragen kan bij een valpartij extra letsel veroorzaken. Met name goederen gedragen aan de heup.

Handbescherming
Draag altijd handschoenen als bescherming tegen het vallen. Warme fietshandschoenen in de winter en vingerloze fietshandschoenen bij warm weer.
Bij het behandelen van slachtoffers draagt men natuurlijk latex handschoenen.

Schoenen
Fietsschoenen hebben een harde zool om een zogenaamde “doorgezaagde” voet te voorkomen. Verder is het belangrijk ivm de beheersing van de fiets te kiezen voor een clip systeem als bv. SPD.

Stap 6 Training
De mountainbike en de medische uitrusting zijn zo efficiënt als de biker.
Rijden op een speciale mountainbike onder speciale omstandigheden vraagt speciale training. De veiligheid van de biker en het publiek zijn het belangrijkst.
De International Police Mountain Bike Association heeft een uitgebreide EMS afdeling. Na jaren van ontwikkelen heeft dit geleid tot de basis opleiding voor medische / hulpverlening mountainbikers.

 

Voor de veiligheid van de bikers, het publiek en de geloofwaardigheid van de Organisatie is een goede training een vereiste. Een IPMBA opleiding is Wereldwijd erkend als standaard en zorgt voor een professioneel niveau van de biker. Naast het veilig werken zijn er lessen in o.a. onderhoud, voeding, fietsbeheersing, gevaren in het verkeer, uniformen en uitrusting.

Voor meer informatie Opleidingen@bikepatrol.nl

Stap 7 Fondsen en sponsoring
Als de doelen, uitrustingen en trainingen zijn vastgesteld komt de vraag over de kosten. De volgende informatie is bedoeld om het geld bij elkaar te krijgen voor het uitrusten, trainen en starten van het bike team.
Doe je huiswerk. Wat heeft het team nodig en wat gaat het kosten. Kom met een realistisch kosten raming. Kleding, fietshelm, handschoenen, brillen, schoenen, medische uitrusting, zomer en winter inzet etc, sommige onderdelen zullen budgethouders niets zeggen. Wees goed voorbereid om waarom het team bepaalde voorwerpen nodig heeft om the starten.

Onderhoud
Bereken ook wat het kost om het team draaiende te houden. Bekijk zorgvuldig de mogelijkheden van leveranciers. Dus de voordelen maar ook de na delen.
Beter een goede duurdere leverancier in de buurt dan een goedkopere leverancier aan de andere kant van het land. Want de locale leverancier kan zeer waarschijnlijk een veel betere service leveren.

Bereken de kosten van de training.

Maak een berekening van het verwachte succes.
Budgethouders en sponsoren. Ze zijn uitsluitend geïnteresseerd in een kosten baten analyse. Maak een realistische kosten beraming.

Verwerk alles in een businessplan.

Stap 8 Financiële middelen.
Lokaliseer mogelijke bestaande budgetten.
Denk daarbij aan
· de eigen organisatie;
· gerelateerde organisaties;
· De Gemeente, Provincie en rijksoverheid;
· En organisaties zoals winkeliersverenigingen, kamer van koophandel, wees creatief..!

 

Tip! Een nieuw bike team levert publiciteit op. Dus waarom niet wat geld gebruiken uit het publiciteitsbudget.


Donaties stroom
Stel voor de start vast hoe en volgens welke procedures om te gaan met donaties.

Tip! Alle Organisaties hebben hun eigen regels en procedures en beperkingen voor het krijgen van budgetten en sponsering. Bestudeer deze!

Goederen donaties
Benader mogelijke sponsoren met een lijst van benodigde uitrusting en project kosten. Neem geen uitrusting aan die men niet kan gebruiken.

Sponsors
Wees bereid om tegenprestaties te leveren aan sponsoren. Leg uit hoe de donatie aan het bike team voordelen oplevert voor de sponsor. Zorg er voor dat deze tegenprestaties niet in strijd zijn met de regels van de Organisatie en geen geld kosten.

Promotie acties
Traditionele promotie acties kunnen voor het benodigde geld zorgen.
Een simpele stand met daarin een medische mountainbike trekt namelijk aandacht. Winkelcentra’s en bouwmarkten zijn hiervoor vaak bereid op een zaterdag een plekje vrij te maken. Vertel over het doel en nut van het team. Dit kan de benodigde donaties en sponsoren opleveren.


Tip! Koop een zogenaamde partytent. Voor een klein bedrag beschikt het team dan over een tent voor promotie acties en ‘basis’ bij grootschalige evenementen!

Bouw aan relaties
Verwacht niet dat al het benodigde geld binnen de kortst mogelijke tijd binnen is. Het creëren van fondsen kost tijd. Respecteer alle donateurs en sponsors, hoe klein dan ook.

Stap 9 Opstarten
Neem ook voor dit onderdeel ruim de tijd. De eerste indruk is altijd de belangrijkste. Ga dus niet eerder beginnen tot dat alles gereed en aanwezig is.


Tip! Zoek bij de start van het Team contact met de Pers. Publiciteit kan weer sponsoren opleveren.

 

 


Stap 10 Voortgang
De economie draait tegenwoordig om cijfertjes. Sponsors en Organisaties willen resultaten zien. Verzamel die dan ook uitvoerig. Gereden tijden, afstanden, aantal inzetten, contact publiek, soort inzetten, soort letsel, afloop alles verzamelen en verwerken in voortgangsrapportages. Deze rapporten zijn een vereiste om het team ook in de toekomst draaiende te houden.

Bikepatrol.nl kan u helpen aan voorbeelden van evaluatierapporten en opleidingen.

Ook andere vragen kunnen gericht worden aan info@bikepatrol.nl


Veel succes, Tommy.

 


Contactgegevens .:. Copyrights

Werken in de mountainbike surveillance is simpel. Het enige wat nodig is..........is Training, Beheersing, Wijsheid, Vasthoudendheid, Mensenkennis, Conditie, Discipline, Uitstraling, Durf, Ervaring, Wetskennis, Doorzettingsvermogen en BIKEPATROL.NL